Sivut

sunnuntai 12. tammikuuta 2020

David Ebershoff: Tanskalainen tyttö (kirja + elokuva)

"Hän aikoo tosiaan tehdä niin kuin sinä sanoit. Muuttaa minut oikeasti tytöksi." Lilin kasvot olivat liikkumattomat ja nenänpää punoitti. Hän puhui kuiskaten. "Minusta tuntuu, että Bolk kykenee ihmeisiin."

Joulukuussa lyhensin pitkää luettavien kirjojen listaani ja tutustuin Tanskalaiseen tyttöön sekä kirjana että elokuvana. On onni, että Suomessa on mainio kirjastolaitos, jonka kautta voi saada käsiinsä sekä vanhempaa kirjallisuutta että elokuvia, meillä kun ei ole mitään elokuvien suoratoistopalvelua, mistä olisin elokuvan voinut nähdä. Aloitin elokuvalla, ja kirja antoi mukavasti lisätietoa kysymyksiin, jotka elokuvan jälkeen jäivät kaihertamaan. Tosin, vaikka tarina perustuu tositapahtumiin, se ei ole yksi yhteen todellisuuden kanssa, joten on huomattava, että tarinassa - sekä kirjassa että elokuvassa - on ilmeisesti täysin sepitteellisiä osuuksia.


Einarina 1800-luvun lopulla syntyneen tanskalaisen taiteilijan sisällä elää Lili-niminen nainen. Einarin ja Lilin onneksi Einarin vaimo Greta on ymmärtäväinen ja tukee miestään muutoksessa. Elokuva oli tällä kertaa enemmän mieleeni, mutta kirja avaa luonnollisesti aihetta enemmän.

"Totta kai minä haluan, että Lili käy täällä. Mutta minä -" Greta vaikeni. "Minä en tiedä, miten minun pitäisi sinun mielestäsi suhtautua Liliin."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti