Sivut

keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Jessica Townsend: Nevermoor - Morriganin koetukset

"Meineikkaat sopimukset ovat laittomia", isoäiti sanoi löydettyään viimein äänensä, "meinion väärinkäytön lain mukaan. Sinut pitäisi pidätyttää."
"No, se on sitten paras tehdä nopeasti, koska minulla on aikaa vain muutama minuutti", Jupiter sanoi kyllästyneen kuuloisena. Hän katsoi kelloaan. "Morrigan, meidän täytyy todellakin lähetä. Aika loppuu."

Nevermoor - Morriganin koetukset aloittaa uuden nuorten fantasiasarjan, joka on itseni lisäksi lumonnut myös monet muut. Sarjan toinen osa on ilmestynyt suomeksi, ja lisäsin jo itseni kirjaston varausjonoon, joka ei onneksi ollut tuskallisen pitkä.

Morrigan on yksi kirotuista lapsista. Kirotut lapset tuovat huonoa onnea kaikille kenen kanssa puhuvat ja jopa ketä katsovat. Morriganin maailmassa ajanlasku poikkeaa meidän ajanlaskustamme selvästi. Onnettomuudekseen Morrigan on syntynyt ehtooyönä, joka tapahtuu 12 vuoden välein. Ja siitä syystä hän on kirottu, ja siksi hän tulee kuolemaan kun ehtoo seuraavan kerran vaihtuu. Yllättäen se tapahtuukin vuoden etuajassa, hänen 11 syntymäpäivänään. Samana päivänä, kun Morrigan on yllättäen saanut jopa neljä koulutustarjousta tapahtumassa, jossa kaikki nuoret eivät saa yhtään tarjousta, osa saa yhden ja joku onnekas kaksi. Mutta neljä - ei ikinä. Paha vain, että isä pitää Morriganin kouluttamista turhana, tämä kun on kirottu ja tulee kuolemaan.


Jos kaipasin vakuutusta siitä, että tämä on kirja minun makuuni, se tapahtuu siinä vaiheessa kun Jupiter Pohjoinen, yksi tarjouksen antaneista, saapuu keskelle perheen illallispöytää noutamaan Morrigania mukaansa. Perhe vain odottaa Morriganin kuolemaa ja osa on jopa helpottunutkin asiasta - kirotusta lapsesta on aiheutunut vuosien mittaan aikamoisia hankaluuksia ja taloudellisia menetyksiä, mutta Jupiter saapuu eikä suostu kuuntelemaan vastaväitteitä. Siitä huolimatta Jupiter jää hieman etäiseksi kirjan edetessä, mutta kyllä hän Morriganin puolella tuntuu olevan loppuun saakka.

Asetelmassa on kieltämättä paljon samaa kuin Harry Pottereissa ja vertailua tekee jo senkin vuoksi, että sarjaa on markkinoitu sillä. Yksinäinen kaltoinkohdeltu lapsi, joka pääsee taikamaailmaan, jossa kaikki on toisin. Kyllä. Mutta kyllä Nevermoorissa on omaa ainutlaatuista viehätystään.

Morriganin koetukset jätti poltteen lukea lisää, onneksi sarjan seuraava osa on jo ilmestynyt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti