Sivut

sunnuntai 5. elokuuta 2018

Gerald Posner: Isäni oli natsi

"Tilanne oli huonoin niille, jotka varttuivat jonkun vähäpätöisetn puoluejäsenen jälkeläisinä. Oli paljon suurempi etu, jos isä oli tärkeässä asemassa. Kaikista huonoin oli kuitenkin sellainen puoluejäsen, joka isäni lailla toimi keskitysleireillä ja osallistui joukkosurmiin."

Isäni oli natsi on uusi painos alun perin vuonna 1991 ilmestyneestä kirjasta. Kirjoittaja on haastatellut kymmenkunta jälkeläistä, joiden isä oli natsi. Osa antoi pidemmän ja perusteellisemman haastattelun, osa lyhyemmän ja jätti haastattelut kesken syystä tai toisesta. On epäilemättä ollut vaikea aihe puhua oman isän osallisuudesta natsien tekoihin, uskoi niiden oikeutukseen sitten tai ei. Molempia koulukuntia kirjaan haastatelluista löytyy.


Kirjassa kerrotaan isistä ja heidän lapsistaan oikeilla nimillä ja kerrataan myös, kuinka isä päätyi Hitlerin kannattajaksi, mitä hän teki sodan aikana, ja miten tarina päättyi: tuomittiinko isä, päätyikö hän pakoilemaan oikeutta, vai mitä tapahtui sodan ja tappion jälkeen? Taustojen kertominen auttaa ymmärtämään perheenjäsenten näkökulmia ja tekee kirjasta luettavamman, vaikka ei Saksan historiaa ulkoa osaisikaan.

Isäni oli natsi on mukavalukuinen ja silmiä avaava tietopaketti siitä, kuinka Saksassa ajateltiin sodan jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti