Sivut

sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla 3

Hellberg oli hillinnyt itsensä nopeasti. Hän tuntui vetäytyvän irralleen koko asiasta ja koetti silittää sitä. Mutta Akseli ei voinut tyyntyä.
- Yhden asian minä sanon... Sen että minä päätän omista asioistani... Sinä olit jättäny esikuntaan minulle kirjeen pöydälle sillon kun lähdit, ja sen viimmenen lause oli että toimi oman harkintas mukaan... Sillon minä päätin että sillä lailla tulen aina tekeen... Ja niin olen tehny...

Täällä Pohjantähden alla -trilogian kolmas osa osa samanlainen järkäle kuin edellisetkin. Akseli on palannut vankeudesta, saa lunastaa Koskelan torpan omakseen ja pyrkii pysymään erillään politiikasta. Akselin ja Elinan pojat eivät nouse samalla tavoin päähenkilöiksi kuin Akseli aikanaan, mutta heistä Vilhoa kuvataan eniten. Kuinka Vilho kantaa sisukkaasti valtavia oksanippuja selässään, on yhtä kova tekemään töitä kuin isänsä ja isoisänsä ja kuinka Koskelassa alkaa mennä taloudellisesti aika hyvin, kun töitä on tekemässä isä ja kolme tehokasta poikaa. Isä-Akseli saakin ottaa hetken aikaa vähän lunkimmin.

Ja sitten syttyykin uusi sota. Vaikka luin Täällä Pohjantähden alla -trilogiaa ensimmäistä kertaa, tiesin sentään jo ennalta, että Vilho Koskelan kohtalona on kaatua sodassa. Kaksi muuta veljestä on kaatunut jo aiemmin ja jäljelle jäävät vain tytär Kaarina ja nuorin poika Juhani, joka sentään on liian nuori sotaan.

Kannattiko tämän massiivisen klassikkoteoksen lukeminen? Aloitin trilogian joskus ennen joulua ja sain tämän viimeisen osan luetuksi joskus touko-kesäkuun vaihteessa, eli lukeminen kesti yli puoli vuotta. Kannatti ehdottomasti! Ja suosittelen muitakin, joille Täällä Pohjantähden alla on vielä tuntematon, tutustumaan trilogiaan rohkeasti. Jo ihan siitäkin syystä, että sarja on suomalaisen kirjallisuuden klassikkoteoksia, ja vasta nyt tajusin useita viittauksia tähän kirjaan muualta kirjallisuudesta ja taiteesta. Väinö Linna on sitä paitsi sujuvasanainen ja värikäs kirjoittaja, jonka romaanit ovat helppolukuisempia kuin mitä voisi kuvitella.

Helmet-lukuhaasteen kohta 8. Suomen historiasta kertova kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti