Sivut

sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Robert Galbraith: Käen kutsu

"Halusin palkata sinut Charlien tähden, mutta selvitin hiukan taustojasi, en minä piru vie mikään eilisen teeren poika ole. Sotilaspoliisin erikoistutkintaosasto, niinhän se oli? Kunniamerkki ja kaikki. En voi sanoa, että toimitilasi olisivat tehneet vaikutuksen", nyt Bristow melkein huusi, ja Strike huomasi odotushuoneesta oven läpi kuuluneiden naisäänten vaienneen, "mutta näköjään erehdyin, sinulla on ilmeisesti varaa valikoida asiakkaasi. Olkoon menneeksi, piru vieköön! Unohda koko juttu! Työ varmasti kelpaa jollekulle muulle."

Olen lukenut useita kehuvia arvioita Robert Galbraithin - eli siis J. K. Rowlingin - dekkareista. Täytyy myöntää, että kehuista huolimatta en ollut kovinkaan toiveikas - mutta yllätyin iloisesti. Pidin Käen kutsusta (2013) kovasti, ja parasta tietenkin on, että sarjan seuraaviin osiin pääsee sukeltamaan nopeasti, sillä sarjasta on tällä hetkellä suomennettu kolme osaa.


Kirjan sankari on yksityisetsivä Cormoran Strike, joka saa työparikseen vuokrafirmasta sihteeri Robinin. Strike on menettänyt jalkansa Afganistanin sodassa, rikkonut välinsä rakastettunsa Charlotten kanssa ja on taloudellisessa ahdingossa, kun uusi asiakas saapuu tapaamaan häntä. John Bristown kuuluisa huippumallisisar Lula on kuollut pudotessaan parvekkeelta. Poliisi uskoo, että kyseessä on itsemurha, mutta veli on toista mieltä.

Kuka on kameroissa näkyvä mies, joka juoksee talolta poispäin Lulan putoamisen jälkeen? Onko hänellä mitään tekemistä asian kanssa? Myös Strike päätyy uskomaan, että jotain oli vialla Lulan putoamisessa. Eikä Lulan kuolema jää ainoaksi, ennen kuin murha selviää.

Strike ja Robin osoittautuvat kirjan hahmoina kaikkinensa helposti lähestyttäviltä. Huomasin välittäväni siitä, mitä heille tapahtuu, ja toivovani että väliaikainen sihteeri Robin pysyisi kuvioissa mukana. Täytyy todeta, että kyllähän Rowling osaa kirjoittaa ja luoda hahmonsa ja tarinansa.

Muutoin olen Käen kutsun ja Galbraithin suhteen samoilla linjoilla kuin monet muutkin lukijatkin, esimerkiksi Kirsin kirjanurkka muutama vuosi sitten.

Käen kutsu osallistuu Dekkariviikkoon ja Helmet-lukuhaasteen kohtaan 7. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti