Sivut

keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Minna Canth: Papin perhe (selkokirja)

Jussi yrittää ottaa Maijun syliinsä,
mutta tyttö livahtaa veljensä otteesta.
Sitten Maiju ilmoittaa
päättäväisellä äänellä,
että pian hän on itsenäisempi
kuin kukaan toinen tässä joukossa.

 - Taivas varjele!
Jussi tuhahtaa.
- Joko lapsetkin touhottavat naisasiaa?


Luin Minna Canthin Papin perheen Saraleena Aarnitaipaleen selkokielelle mukauttamana versiona. En ole ennen lukenut selkokirjoja, mutta tämä oli ainakin positiivinen kokemus. Kieli oli selkeää, mutta silti elävää, teksti oli helppo- ja nopealukuinen ja kirjasta jäi kaikkiaan hyvä mieli. Näytelmä Papin perhe on alun perin julkaistu 1891 ja selkoversio on julkaistu 2008. Papin perhe löytyy myös netistä Kansalliskirjaston Klassikkokirjaston arkistosta luettavaksi. Klassikkokirjasto oli minulle muuten uusi tuttavuus, mutta ehkä palaan sinne vielä kun etsin seuraaviin Klassikkohaasteisiin luettavaa!

Perheen isä, pastori Valtari on vanhoillinen mies, jolla on tiukkoja mielipiteitä. Hänen aikuistuvat lapsensa eivät ole enää kaikesta isänsä kanssa samaa mieltä. Jussi ei halua kirjoittaa isänsä suulla tämän luotsaamaan lehteen, ja Maiju haluaa näyttelijäksi. Isä päätyy ajamaan osan lapsistaan pois kotoa kun he eivät voi hyväksyä toistensa toimintaa ja mielipiteitä.

Selkokirjat voivat olla tavallisellekin lukijalle oiva väylä "haastavampien" kirjojen pariin.Osallistun Papin perheellä Klassikkohaasteeseen.


Aiemmat klassikkohaaste-postaukseni:
Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija
Kalle Päätalo: Tammettu virta
Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla 1
Yrjö Kokko: Pessi ja Illusia

1 kommentti: