Sivut

keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään

Tauko blogitekstien ilmestymisessä johtuu siitä, että koneeni hajosi. Ja sitten se toimi hetken, eikä sen jälkeen enää käynnistynyt. Tekniikka. Pyh.

Siitä päästäänkin hyvin aasinsillalla siihen, että tämänkertaisen teoksen kuuntelin äänikirjana kirjaston Ellibs-palvelussa. Siinä vaiheessa itseasiassa arvostin nykytekniikkaa vielä kovasti. Vetävä kirja, jonka kuunteleminen houkutti tekemään vaikkapa kotitöitä samalla kun kuuntelee kirjaa.

Matt Haigin Kuinka aika pysäytetään (2018) ei ole kertomus aikamatkaajasta, vaan ihmisestä, joka ei vanhenekaan, vaan elää satoja vuosia ja näyttää silti vasta nelikymppiseltä.  Tom joutuu vaihtamaan maisemaa, nimeä ja elämää kahdeksan vuoden välein ja nyt hän on päätynyt Lontooseen historianopettajaksi.



Tomilla on elämässään yksi ainoa tavoite: löytää nuoruudessa 1500-luvulla syntynyt tytär, jolla on sama vaiva. Elämä tuntuu jatkuvasti uhkaavalta: äiti teloitettiin noitana ja kun nuori Tom rakastui, alkoivat ihmiset ympärillä katsoa perhettä kieroon, kun Tom ei vanhentunutkaan vuosien mittaan. Sitä paitsi vaivaa sairastavia on muitakin. Tom kuuluu seuraan, joka auttaa asuinpaikan ja elämän vaihtamisessa, mutta vaatii vastineeksi noudattamaan omia sääntöjään. Niistä tärkein on se, ettei saa rakastua. Ja sen Tom tietysti lopulta tekee.

Kuinka aika pysäytetään oli erittäin koukuttava ja houkuttava kirja. Taitavaa työtä. Matt Haigiin en ollut aiemmin tutustunut, mutta eittämättä palaan hänen tuotantoonsa vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti