keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Kristiina Vuori: Kaarnatuuli

"Hän tulee vielä takaisin", Per virkkoi hiljaa ja hipaisi suupieltäni kuivaten sille kihonneen veripisaran, "ja silloin sinun kannattaa pötkiä pakoon sen sijaan että yllytät hullua."
"Tietenkin", vastasin. Katseeni oli viaton ja suora, kun se kohtasi kirjurini pyytävät silmät.
Per puisti päätään ja kirosi matalasti. Hän arvasi minun hyvittelevän itseään, arvasi, että valehtelin. Pakoon pötkiminen kun ei ollut koskaan kuulunut hyveisiini.


"Kuningas Eerikin joukot vyöryvät Turkuun. Innamaan kauppakartano vallataan, sen rikkaudet anastetaan ja raskaana oleva 20-vuotias leski ajetaan pikkutyttöineen ulkosalle.
Mutta Valpuria ei helpolla lannisteta. Hän vaatii oikeutta eikä pelkää raatiherroja, ei aatelisia riistäjiään, ei edes itse kuningasta. Ennen pitkää hän on Turun varakkain porvari, omistaa laivoja, maata, turkisaittoja ja myllyjä, harjoittaa koti- ja ulkomaan kauppaa. Kaikki tämä aikana, jolloin naista pidettiin miestä alhaisempana, niin uskonnon kuin lainkin mukaan."


Kristiina Vuoren Kaarnatuuli (2016) perustuu todelliseen Valpuri Innamaan henkilöön. Hän jäi leskeksi 1500-luvulla, kun hänen porvari-miehensä tiettävästi mestattiin maanpetturuudesta herttua Juhanan kukistumisen jälkeen. Kirjan loppupuolella olevasta selvityksestä käy ilmi, että Valpuri Innamaa ryhtyi asiakirjojen mukaan hoitamaan Innamaan kauppahuonetta miehensä kuoleman jälkeen, eikä alku ollut helppo. Asiakirjojen perusteella Valpuri oli kaikkiaan neljästi naimisissa. Tarinaan jää väistämättä aukkoja - ja niitä aukkoja Kristiina Vuori paikkaa kirjassaan Kaarnatuuli.


Helmet-lukuhaasteen kohta 1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti