Sivut

keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Mazo de la Roche: Jalnan perintö

On ehkä vähän noloa palata jälleen Jalna-sarjan pariin, mutta en anna sen haitata. Kyse on siis kanadalaisesta kartanoromaanisarjasta. Sarjan ensimmäinen osa Jalna ilmestyi vuonna 1927 (suomennettu 1937) ja viimeinen osa Jalnan aamu 1960 (suomennettu 1962). Kirjat eivät ilmestyneet kronologisessa järjestyksessä, vaan täysin sikin sokin. Ensimmäisenä julkaistu Jalna on jäänyt kronologisessa järjestyksessä sarjan 7. osaksi.

Jalnan perintö (1932, suomennettu 1939) on jotenkin niin väkisin väännetty kirja, että lukijaa haukotuttaa. Siinä kun kaksi edellistä osaa (Jalna ja Jalnan perhe) olivat vauhdikkaita ja humoristisiakin, Jalnan perinnöstä saa etsiä draamaa suurennuslasilla löytämättä sitä. Hoh hoijaa. Ilmeisesti kaksi edellistä osaa olivat olleet jonkinlaisia menestyksiä, joten kirjailijan kannatti jatkaa saman rahasammon takomista, vaikka ideat olivatkin jo lopussa. Mutta kannattiko sitä jatkaa vielä 13 osaa tämän jälkeenkin? No jaa, myöhemmissä osissa on kyllä onnistuneempiakin osia kuin tämä.


Finch, Whiteoakin veljeksistä toiseksi nuorin, on tullut viimein täysi-ikäiseksi, ja saa käyttöönsä mummon jättämän suuren perinnön. Mitä hän tekee perinnöllä? Kuinka perhe käsittelee se, että mummo testamenttasi perintönsä juuri Finchille, vaikka jokainen olisi omasta mielestään ollut oikeutetumpi rahoihin kuin Finch?

Finch matkustaa sentään rahoineen ja setineen päivineen meren yli tätinsä luokse Englantiin, mutta ei saa sielläkään oikein mitään aikaiseksi.

Lista kronologisessa järjestyksessä, suluissa julkaisujärjestys. Lähde Wikipedia.
1. Jalnan synty (9)
2. Jalnan aamu (16)
3. Jalnan kotiopettajatar (11)
4. Jalnan nuori Renny (5)
5. Jalnan kevät (7)
6. Jalnan veljekset (13)
7. Jalna (1)
8. Jalnan perhe (2)
9. Jalnan perintö (3)
10. Jalnan isäntä (4)
11. Jalnan kukoistus (6)
12. Näkemiin Jalna (8)
13. Jalnan miehet palaavat (10)
14. Rennyn tytär (12)
15. Kosijoita Jalnassa (14)
16. Juhlat Jalnassa (15)

Osallistuu haasteeseen Jatkumo - sarjakirjojen lukuhaaste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti