Sivut

keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Mazo de la Roche: Jalnan kotiopettajatar

Philip käveli ympäri huonetta, otti piippunsa ja laski sen jälleen kädestään. Sitten hän sanoi: "Luulen, että tulette olemaan onnellinen täällä."
"Varmasti." Tällä hetkellä Mary ei epäillyt sitä.
"Pelkäsin vähän, millainen olisitte. Muodollinen ja liian sovinnainen, tiedättehän. Sellainen kuin neiti Turnbull."
"En ole kylliksi sovinnainen."
"En minäkään. Sen vuoksi tulemme molemmat viihtymään."

Kun viruin vatsataudin kourissa, kaipasin lopulta luettavakseni jotain turvallista, ja käteeni tarttui hyllyssä pyörinyt Jalnan kotiopettajatar (alkukielellä 1949, suomennettu 1950). Jalnan kotiopettajatar on sarjan kronologisessa järjestyksessä kolmas, mutta kirjoitettu 11. kirjana. Sen lukijoille ei siis ole tarkoituskaan tulla yllätyksenä mitä kirjassa tapahtuu. Aiemmin olen blogannut kahdesta myöhempään aikaan sijoittuvasta Jalna-kirjasta.

Mary Wakefield saapuu Jalnaan kotiopettajattereksi orvoksi jäätyään Englannista. Hänen palkkaamisensa on vähän vahinko, sillä aluperin palkattu opettajatar on loukkaantunut eikä pääse lähtemään. Renny ja Meg ovat lapsia, joiden äiti on kuollut ja isä isännöi Jalnaa tietämättä kuinka kahta lasta pitäisi kasvattaa (ja kuinka suhtautua kotiopettajattariin). Philipillä ja Marylla onkin oikein herttaista keskenään (mutta hyvin siivolla ja soveliaalla tavalla, tietenkin), kunnes Philipin perhe - äiti Adeline, veljet Ernest ja Nicholas, sisko Augusta miehineen - saapuu Englannista Jalnaan. He eivät tietenkään katso kaksikon lämpimiä välejä hyvällä. Soppaa sekoittaa vielä naapurissa vierailulla oleva Clive, joka iskee silmänsä Maryyn.Adelinen kanssa riidellessään Mary tulee päästäneeksi suustaan aivan kammottavan valheen - että hän olisi Philipin rakastajar. Huh, voitteko kuvitella? Siinä meni pilalle hänen elämänsä, koska eihän nyt sellaisen tunnustuksen jälkeen voi katsoa ketään kunniallista ihmistä silmiin - vaikkei siinä asiassa mitään perää olisikaan. Jalna-sarjassa ei todellakaan tarvitse pelätä törmäävänsä siveettömyyksiin.

Tässä kirjassa on Adelinekin on vielä nuori, vaikka kai yli kuusikymppistä on kirjan julkaisuaikaan pidetty vanhana. Ei Jalnan kotiopettajatarkaan mitään suurta kirjallisuutta ole, mutta turvallinen välipala.

Kesäbingo: Menneisyyteen sijoittuva kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti