Sivut

keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

J. R. R. Tolkien: Hobitti eli Sinne ja takaisin

En oikein usko itsekään sitä, että en ole koskaan aiemmin lukenut Tolkienia. Miten se on edes mahdollista? Mielestäni luin kuitenkin nuoruudessani paikallisen kirjastoauton tarjonnan läpi, ja on vaikea uskoa, ettei hyllyssä koskaan olisi ollut Tolkienia.

Päätin rohkeasti aloittaa tutustumisen Tolkienin fantasia-tuotantoon Hobittista, kun minulle pienen taustatyön jälkeen selvisi, että se sijoittuu ennen Taru sormusten herrasta -trilogiaa. Lähikirjastossa sattui olemaan kappale Tove Janssonin oivallisesti kuvittamaa painosta, joten siitä lähdettiin liikkeelle. Googlettamalla minulle kyllä selvisi sekin, että Janssonin kuvituksesta ollaan montaa mieltä, mutta itse pidin myös omintakeisesta (ja kieltämättä Janssonin kädenjäljeksi tunnistettavasta) kuvituksesta.


Entäs sitten itse tarina? Kunnollinen Bilbo Reppuli tulee tempaistuksi seikkailuun kun hänet halutaan mukaan "voroksi" 13 kääpiön muodostamaan retkikuntaan, jonka tarkoituksena on hankkia takaisin kääpiö Thorin Tammikilven isoisän aarre vuoren sisällä. Vuoressa asuu nykyään lohikäärme vartioimassa aarretta, mutta on salainen sisäänkäynti, jonka avulla aarteeseen voisi päästä käsiksi.

Tarina ja koko Keski-Maa on täynnä myös muita hahmoja, peikkoja, hiisiä, karhuksi muuttuva nahanvaihtaja ja haltijoita. Hobitti eli Sinne ja takaisin lumosi minut täysin, joten aivan ehdottomasti lukulistalleni pääsee myös Taru sormusten herrasta, vaikka se käsitykseni perusteella onkin kirjoitustyyliltään toisenlainen verrattuna lastenkirjaksi kirjoitettuun Hobittiin.

Tänä vuonna en innostunut enää Helmetin lukuhaasteesta enkä oikein muistakaan lukuhaasteista. Uutta virtaa bloggaamiseen etsin nyt perustamalla Instagram-tilin (kirjojentaika) ja virittämällä uudelleen käyttöön myös pari vuotta uinuneen Goodreads-tilini (kirjojentaika). Toivottavasti into tällä kertaa jatkuu pidempään kuin viimeksi Goodreadsiin tutustuessani... Tervetuloa seuraamaan myös näillä kanavilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti