sunnuntai 28. tammikuuta 2018

L. M. Montgomery: Anna opettajana

"Toivottavasti maailmassa on aina olemassa joku joka tarvitsee minua", Anna sanoi Dusty Millerlle. "Ja tiedätkö, Dusty Miller, on ihanaa tehdä joku toinen onnelliseksi."

Anna opettajana sijoittuu Anna-sarjan neljänneksi, mutta on kirjoitettu jälkikäteen (1936) täyttämään Annan unelmavuodet ja Anna omassa kodissaan -kirjojen väliin jääneen kolmen vuoden aukon. Suomennos kirjasta saatiin vasta 2002.


Tarinan kannalta Anna opettajana ei luonnollisestikaan ole millään tavoin merkittävä. Anna ja Gilbert ovat kihlautuneet, Gilbertin opinnot ovat kesken ja Anna työskentelee sillä aikaa Summersiden koulun rehtorina. Anna kirjoittaa Gilbertille kirjeitä ja he tapaavat ilmeisesti vain harvoin näiden kolmen vuoden aikana. Henkilöitä vilahtelee siellä täällä, moneenkaan heistä ei paneuduta sen kummemmin. Lukijalle (tai no, minulle) tulee olo, että heidät on luotu vain sivumäärän kasvattamiseksi ja kun yksittäinen tarinakudelma saadaan kirjoitettua ulos, myös kirjailija on unohtanut heidät, aivan kuten käy lukijallekin. Sarjan osana Anna opettajana on silti kiinnostavaa luettavaa, mutta jos miettii minkä osan jättäisi väliin, niin Anna opettajana ei ehkä olisi huono vaihtoehto.

Annan nuoruusvuodet
Anna ystävämme
Annan unelmavuodet

Osallistuu haasteisiin Uudelleen luettua ja Ajattomia satuja ja tarinoita 2.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti