Sivut

keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Toinen tuntematon

Novellikokoelma Toinen tuntematon (2017) on osa Suomen 100-vuotisjuhlintaa, ja sopii siksi hyvin tähän itsenäisyyspäivään. Tuntemattomasta sotilaasta on tullut ihmisten mielissä lähes synonyymi Suomen itsenäisyydelle. Silti monikaan tuntemistani ihmisistä ei ole Tuntematontaan lukenut, mikä on minusta vähän harmi. Itse luin Tuntemattoman sotilaan lukiossa ja pidin siitä enemmän kuin kummastakaan siihen mennessä tehdystä elokuvasta. Ihan totta!
Myös keväällä ensimmäistä kertaa lukemani Täällä pohjantähden alla -trilogia teki minuun suuren vaikutuksen, joten molempien Väinö Linnan klassikotekstien lukemista uskallan suositella.

Toinen tuntematon on ikään kuin Tuntemattoman sotilaan fanifiktiota. Joukko suomalaisia nykykirjailijoita kertoo oman näkemyksensä siitä, millaisia naiskohtaloita Tuntemattoman sotilaan taakse voisi kätkeytyä. Kaikki novellit eivät minua koskettaneet, ja viime metreillä lukeminen meinasi hyytyä, mutta sinnittelin ohi sen hetken ja palautin kirjan kirjastoon viimeisenä palautuspäivänä - luettuna. Tällä kertaa ei siis lainauksia kirjasta.Toinen tuntematon on lukijaystävällinen, sillä ennen novellia on aina katkelma alkuperäisteoksesta ja kontekstista, johon novelli pohjautuu. Jos etsii nopealukuista välipalaa, tämä sopii siihen hyvin.

Osallistuu Helmet-lukuhaasteen kohtaan 48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän. Sota ei ole aivan oma ykkösaiheeni.

Hyvää itsenäisyyspäivää 100-vuotiaassa Suomessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti