Sivut

keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Diana Gabaldon: Lordi John ja paholaisen korttipakka

Lordi John ja paholaisen korttipakka (2009) koostuu kolmesta itsenäisestä pienoisromaanista. Jos on aikeissa lukea lordi Johnista kertovat spinn offit järjestyksessä, ensimmäinen pienoisromaani "Lordi John ja Hellfire-klubi" on niistä kaikkein ensimmäinen. Kirjan esipuheessa Diana Gabaldon kertoo niiden (ja muiden lordi Johnista kertovien tarinoiden) syntyneen koko lailla vahingossa. Hellfire-klubi syntyi, kun Gabaldonia pyydettiin kirjoittamaan novelli historiallisten rikoskertomusten antalogiaan.

Grey oli nähnyt taistelukentillä riittävästi tietääkseen tilanteen jo ennen kuin näki lasittuneen katseen ja kalmankalpeat kasvot. Hän tunsi syvällä sisimmässään kipeän piston aivan kuin häntäkin olisi tökätty teräaseella.

Lordi John todistaa nuoren miehen murhaa. Kuka on syyllinen ja mistä murha johtui? Lordi John ei voi antaa asian olla vaan ryhtyy selvittämään asiaa ja päätyy aikamoiseen vaaraan itsekin Hellfire-klubilla. Hellfire-klubin henkilöhahmoissa kartalla pysyminen on aika sekavaa, mutta sehän on tuttua Gabaldonin kirjoista muutenkin. Ainakin Matkantekijä-sarjan viimeisimmissä osissa henkilöitä vyörytetään jo sellaisella vauhdilla, että muistelen sen lähinnä ärsyttäneen. Viimeksi lukemassani sarjan kolmannessa osassa Matkantekijä, sitä ongelmaa ei muuten ollut. Tai ainakaan ongelma ei ollut niin paha.

Lordi John ja riivaajatar on pienoisromaaneista toinen, ja kronologisessa järjestyksessä kuuluu romaanien Lordin yksityisasia ja Lordi John ja veitsenterän veljeskunta väliin. Riivaajattaressa on jälleen viittauksia ja tuttuja henkilöitä "Lordin yksityisasiasta". Majuri Grey on yhteysupseerina Preussissa, tosin majoittuneena mukavasti prinsessan kartanoon. Eräs sotilas on kuollut, ja sotilaiden joukossa liikkuu huhu "riivaajattaresta", demonista joka tunkeutuu yöllä miesten uniin. Tätä Grey sitten selvittelee.

Lordi John ja sotilaan haamu jatkaa hieman yliluonnollisella linjalla, haamuineen ja kuolleen sotilaan kasvoineen. Pienoisromaanissa tutkitaan kirjassa Lordi John ja veitsenterän veljeskunta tapahtunutta tykin räjähdystä. Olisiko lordi John voinut olla syyllinen siihen annettuaan väärät ohjeet? Tai kenties käytetty ruuti on tullut lordi Johnin velipuolen Edgarin ruutitehtaalta ja se on ollut epävakaata?

Percivalista ei puhuta enää mitään, mutta sen sijaan lordi John jatkaa Jamien kaihoamista.

Olen etsinyt oikeaa kronologiaa kirjoille Dianan Gabaldonin omilta nettisivuilta ja kirjojen suomennoksia Wikipedian suomenkielisiltä sivuilta.
 1. Muukalainen
 2. Sudenkorento
 3. Matkantekijä
  • Lordi John ja Hellfire-klubi (kirjassa Lordi John ja paholaisen korttipakka)
  • Lordin yksityisasia
  • Lordi John ja riivaajatar (kirjassa Lordi John ja paholaisen korttipakka)
  • Lordi John ja veitsenterän veljeskunta
  • Lordi John ja sotilaan haamu (kirjassa Lordi John ja paholaisen korttipakka)
  • Armeijan käytäntö (kirjassa Tulivana)
  • Skottilainen vanki
  • Lordi John ja zombien vitsaus (kirjassa Tulivana)
 4. Syysrummut
 5. Tuliristi
 6. Lumen ja tuhkan maa
 7. Luiden kaiku
 8. Sydänverelläni kirjoitettu
  • Lehtenä pyhäinpäivän tuulessa (kirjassa Tulivana)
  • Välitila (kirjassa Tulivana)
  • Kokemattomat (kirjassa Kokemattomat ja muita kertomuksia)
Lisäksi mukaan haasteeseen Uudelleen luettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti