Sivut

keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Kaisa Ikola: Betty ja myrskyn vuodet

-Ja jos minun mielipiteeni todella kiinnostaa, niin… älkää ihmeessä vain erehtykö kirjoittamaan mitään juhlavan isänmaallisia korulauseita. Minä olen räjähtää joka kerta, kun menen Armstrongin kauppaan ja näen sen typerän julisteen, jossa sotilas osoittaa kotikyläänsä ja kysyy: ”Maasi kutsuu — eikö tämän puolesta kannata taistella!” Totta kai kannattaa, emme me ole idiootteja!
Betty ei olisi uskonut kykenevänsä nauramaan, mutta sen hän nyt teki.
-Se on rekrytointijuliste, hän muistutti.
-Jos minä olisin mies, en tuollaisen julisteen perusteella evääni liikauttaisi, mutisi rouva Wallace. -Miksi ne eivät yksinkertaisesti sano, että värväystoimisto on siellä ja siellä ja avoinna niin ja niin? Kukaan, joka ei elä tynnyrissä, ei voi olla tietämättä, että miehiä tarvitaan. Me kaipaamme tosiasioita ja virkistystä, emme lepertelyä!
Betty parka, joka oli jo hahmotellut ankaran isänmaallista kertomusta urhoollisesta sotilaasta, sysäsi luonnoksen vähin äänin mielestään.



Netissä julkaistun tyttökirjasarjan uusintalukemiseni on edennyt viidenteen - ja ehdottomasti vaikuttavimpaan osaansa Betty ja myrskyn vuodet. Kirjan pdf-versiossa on yli 700 sivua, ja se kattaa ensimmäisen maailmansodan. Aiemmista osista tuttujen henkilöiden kohtaloita seurataan ja Bettyn selviytymistaistelua perheen pienten lasten kanssa puolison ollessa vuosia sotimassa.


”Kun palasin illalla kierrokseltani miesten luota majapaikkaani, kuulin erään vänrikin sanovan: ‘Käsitättekö te, miten Fleming sen tekee? Mies tulee pystymetsästä, ei ole sotilassukua, ei edes aatelinen, veljeilee joukkojen kanssa häpeällisesti. Ja silti miehet ovat valmiit seuraamaan häntä hetkeäkään epäröimättä vaikka helvettiin.’
”Helvettiin! Sinnehän minä olen heitä viemässä, joka päivä, joka hetki, kun annan hyökkäysmerkin, kun soittaja aloittaa. Voisin yhtä hyvin ampua heidät yksitellen siihen juoksuhaudan pohjalle, se kävisi heille nopeammin ja kivuttomammin. 


Kirjoittaja Kaisa Ikola väittää Betty-kirjojaan tyttökirja-fanifiktioksi. Tämän luettuani sanoisin, että jos sarja onkin alkanut aikoinaan fanifiktiona, niin viimeistään Myrskyn vuodet seisoo tukevasti omilla jaloillaan ja ansaitsisi suuremman yleisön kuin mitä se on blogijulkaisuna löytänyt.


Betty ja myrskyn vuodet löytyy netistä sekä pdf:nä.


Myrskyn vuosien jälkeen sijoittuu jouluna 2015 julkaistu kertomus Ruthista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti