Sivut

keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Taru ja Tarmo Väyrynen: Vuorileijonan varjo, kooste 2

Löysin Vuorileijonan varjo -sarjan uudelleen vähän vahingossa, mutta ilahduin kovasti tästä löydöstä. Sarjan alkupään osat on kirjoitettu parikymmentä vuotta sitten, mutta fantasiamaailmaan sijoittuvassa sarjassa sillä ei ole väliä. Luin ensimmäiset kolme osaa vauhdilla, eikä vauhtia hidastanut yhtään se, että lukiessani muistin sarjan jatkuvan pidemmälle, ja lisäksi huomasin, että sarjaan on tullut myös kokonaan uusia osia.

Sarja löytyy kirjalijoiden omilta sivuilta maksuttomina e-kirjoina, joten kirjoja pääsee helposti lukemaan. Itse tosin lainasin nämä niteet kirjastosta, uusina painoksina.

Jääsilmä (1998) sijoittuu Vuorimaahan ja kertoo  Vuorimaan armeijan ylipäälliköstä Verrakasta, joka on kantanut jo pitkään syyllisyyttä teoistaan. Uskomattomalla sinnikyydellä hän selviytyy lähes koko perheensä menetyksestä ja hoitaa hellästi ainoaa mitä hänellä on jäljellä, pientä tytärtään Meiraa, joka kasvaa sotilaiden keskellä.

Meira kasvaa ja yllättäen Verraka joutuu vangiksi kaukaiseen Susimaahan. Meira ei hänkään luovuta helposti, vaan lähtee etsimään isäänsä ainoana apunaan sokea nuori parantaja Areno. 

- Olet isäsi arvoinen tyttö, Meira, Lis sanoi. - Toivon, ettet löydä häntä kuolleena, vaan elossa.



Tulisydän (1999) taas sijoittuu Autiomaahan, ja ajallisesti Tulisydän ja sitä seuraava Tuulen tavoittelua tapahtuvat rinnakkain Jääsilmän kanssa. Klaanipäällikkö Ake ja Metallin jumalan ylipappi Dotar yrittävät parhaansa mukaan rakentaa oikeudenmukaista yhteiskuntaa vahvasti orjuuden varaan rakentuneesta Autiomaasta. Se ei ole ihan helppoa, kun vielä luontokin vastustaa uudistuksia sateettomuudellaan.

- Tasataan se, mitä meillä on, ja kuollaan sitten yhdessä, kun kaikki on käytetty.



Tuulen tavoittelua (2000) jatkaa Tulisydämen tarinaa ja nämä kaksi kirjaa onkin uudessa painoksessa nidottu yhteen. Aken ja Maleen adoptiolapset ovat kasvaneet jo isoiksi, kun paljastuu, että heistä yksi, Amina, on syntyjään puhdas. Puhtaiksi sanotaan ihmisiä, jotka ovat syntyjään tunteettomia ja haluavat noudattaa vain järjen ääntä. Amina ja hänen sisarensa Enetta kaapataan vangeiksi puhtaiden valtakuntaan ja on vain pieni mahdollisuus saada heidät kunnossa takaisin kotiin.

- Tarkoitin, että kaikilla ihmisillä on ehkä taipumus pahaan, Dotar sanoi. - Siksi meidän on autettava niitäkin, jotka ovat ajautuneet pahimpiin mahdollisiin tekohin. Voisimme itse olla heidän asemassaan, jos olosuhteet olisivat olleet toiset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti