Sivut

keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Anna Perho: Antisäätäjä

Otin Anna Perhon Antisäätäjän (2017) luettavakseni osin Unelmaduunarit-podcastissa kuulemani haastattelun vuoksi. Perhon ajatukset vaikuttivat kiinnostavilta ja halusin tutustua niihin paremmin. Usein tuntuu - työelämässä, arjessa, kotona - että vaikka kuinka tekee, ei millään ehdi tehdä kaikkea mitä haluaisi. Mihin aika oikein valuu?


Antisäätäjä sai minut - no, ei ensimmäistä kertaa - muistamaan, että se valuu kaikkeen tyhjänpäiväiseen. Kymmenen - viisitoista vuotta sitten aikani ei todellakaan mennyt sähköpostin, facebookin tai muun tyhjänpäiväisen säätämisen kanssa. Anna Perho vakuuttaa kirjassaan, ettei tarvitsisi muuten mennä nykyisinkään. Töissä ei tarvitse olla koko ajan valmiudessa lukemaan sähköpostia kun se kilahtaa. Eikä vastaamaan siihen muutaman minuutin kuluessa. Ei varsinkaan iltaisin.

Itse toteutin digipaaston Antisäätäjän jälkeen poistamalla Facebookin kännykästäni. Kyllähän puhelimella sinne edelleen pääsee - mutta kirjaudun käytön jälkeen ulos, joten se edellyttää uutta kirjautumista. Kirjautuminen antaa minulle ainakin kaksi sekuntia aikaa harkita, tarvitseeko minun todella mennä juuri nyt, juuri tällä hetkellä katsomaan jonkun jakamaa hassunhauskaa videota. Yritän siirtyä takaisin käyttämään Facebookia tietokoneella. Jos olisin oikein fiksu, poistaisin kännykästä kaiken muunkin aikasyöpön sälän ja keskittyisin vapaahetkinäni olennaiseen, nimittäin niihin asioihin joista oikeasti nautin.

Antisäätäjästä olisi paljon muutakin sanottavaa, mutta lukekaa itse. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti