Sivut

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Leena Lehtolainen: Kuusi kohtausta Sadusta

Kuusi kohtausta Sadusta (2014) on aivan toisenlainen romaani kuin Lehtolaisen dekkarit. On tässäkin mysteeri: Satu on kadonnut, eikä kukaan tiedä missä hän on. Satu on miehensä Heikin käsikirjoittaman, tuottaman ja ohjaaman näytelmän päähenkilö. Kirjassa kuvataan näytelmän ensi-iltaa, ja sen kuutta kohtausta. Kohtausten välissä seurataan Sadun läheisiä, kuinka he reagoivat näytelmään ja kuinka he muistelevat näytelmässä kerrottuja kohtauksia. Satu on taiteilija, jonka elämä on ollut julkista nuoruudesta lähtien.


SATU: Jukka, voitko ottaa Viljan ja viedä sen hiekkalaatikolle? Mun on pakko saada viimeistellä tämä homma rauhassa.
JUKKA: Siellä on pimeää, ja sataa. Sitä paitsi kohta on Viljan nukkumaanmenoaika.
SATU: No syötä sille sitten iltavelli ja lue Minou-kissa-kirja sadanteen kertaa! Tarvitsen rauhaa, että saan oman lastenkirjatekstini valmiiksi. (Polkaisee jalkaansa niin, että Vilja rientää hätääntyneenä Jukan selän taakse.)

Heikin näkemys Sadusta on monessa kohtaa toisenlainen kuin Sadun muiden läheisten. Monet loukkaantuvat siitä, millaisena heidät näytelmässä kuvataan. Heikki on kuitenkin päättänyt runnoa näytelmän läpi muista välittämättä. Ja onko Sadun katoaminen hieman ennen ensi-iltaa markkinointitempaus, vai mistä ihmeestä on kyse? Sitä selvitellään kuuden kohtauksen ajan.

Merkkaan Helmet-lukuhaasteesta kohdan "näytelmä", vaikka en ole varma sopiiko tämä tarkoitetulla tavalla haasteeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti